Fast föda del-1

Fast föda del 1



Funderar du på om ditt barn är redo för fast föda? Då har du kommit rätt! När i tiden ett barn är redo för fast föda skiljer sig från ett barn till ett annat. Det är därför svårt att sätta en specifik tid på det. Vissa är redo vid 6 månader och andra har behov av det tidigare än så. Oavsett vilken ålder ditt barn har, så är det allra bäst att vara uppmärksam på vilka signaler som ditt barn ger dig. Barnet kommer nämligen visa när det är redo.

5 signaler du kan vara uppmärksam på

Om barnet är redo att testa fast föda för första gången beror bland annat på utvecklingen av matsmältningssystemet och de signaler som barnet ger dig. Svarar du ja på flera av dessa påståenden nedan kan ni testa er fram med några smakprov för att se om det finns något intresse. Barnet kan också ge signaler genom att visa att det INTE vill, som att vända bort huvudet. Det är fint att vara medveten om.

  • Barnet är 4 månader eller äldre.

  • Kan sitta upprätt med stöd.

  • Har utvecklat motorik där de kan göra tuggrörelser.

  • Är ofta mer hungrig, flera dagar i rad.

  • Är väldigt intresserad av maten du äter och sträcker sig gärna efter den.

Avföring – ett tecken

Avföringen hos ett barn, efter att ha introducerat fast föda kan avslöja om du ska fortsätta eller vänta med att introducera mer mat. När ett barn börjar få i sig något annat än bröstmjölk/ersättning så börjar barnets avföring se lite fastare ut än vad den har gjort tidigare. Detta är ett gott tecken, vilket innebär att du kan fortsätta med att introducera fast föda. Om barnet däremot får diarré, magbesvär och förstoppning är det klokt att vänta några dagar innan du försöker igen. Detta kan vara ett tecken på att tarmen inte riktigt är redo för fast föda ännu. 

Provsmakning av fast föda

När de flesta introducerar fast föda, blir de ofta rekommenderade att ge industriproducerad gröt, värmebehandlad mat och smoothies som första smakprov. Denna mat är kraftigt bearbetad och innehåller syntetiska vitaminer och mineraler. Vi rekommenderar istället att börja med hemlagade smakprover, där du börjar med en ingrediens i taget tillsammans med en fettkälla som t.ex. bröstmjölk. På så sätt kan du lättare skilja på om det är magen eller råvaran som ställer till det. 

Nedan ser du olika ingredienser och recept som du tryggt kan prova dig fram med. Det är ingredienser som är bra för magen, lättsmälta och allergivänliga. En bra guide att följa när du är osäker på vad du ska bjuda på som första smakprov.