Baby Led Weaning (BLW)

 Baby Led Weaning



Baby-Led Weaning (BLW) eller “barnstyrd matintroduktion”, är en av många metoder för att introducera fast föda till barn. Istället för att barnet börjar med puré hoppar du direkt till skivad mat/råvaror. På så sätt kan barnet äta och utforska maten med mun och fingrar helt på egen hand. Baby-Led Weaning (BLW) som metod fokuserar på barnets självständighet och föräldrarnas observationer. Har du testat metoden? 

När barnet går från amning/modersmjölksersättning till fast föda styrs detta av barnets nyfikenhet och motivation. Under denna tid får barnet experimentera och utforska nya smaker, texturer och former. Hur lång övergångsperioden är från amning/ersättning till fast föda beror helt på barnet. Det kan variera från barn till barn. Till en början kan barnets fokus vara mer på att utforska och röra maten och sedan gå vidare till att försöka tugga, spotta och svälja på egen hand. Barnet får alltså öva på sin motorik och styra sitt ätande själv.

BLW betyder inte nödvändigtvis att man hoppar över puré helt. Barn har ofta nytta av att testa en mängd olika texturer och smaker, inklusive puréer. Hur mycket du varierar din matintroduktion är helt upp till dig och ditt barn.

När kan du börja med BLW?

De flesta barn är redo att börja med fast föda runt 6 månader. Innan du börjar erbjuda barnet BLW, är det viktigt att barnet har nått följande stadier:

  • Barnet är 6 månader eller äldre.

  • Barnet kan sitta utan stöd.

  • Barnet kan hålla huvudet upprätt och stadigt.

  • Barnet kan lätt plocka upp föremål och föra dem till munnen.

  • Barnet visar ett tydligt intresse för mat.

Behöver barnet tänder för att börja med fast föda?

Nej. Detta är en vanlig missuppfattning. Bebisar kan tugga och mosa mat med sitt tandkött, tunga och käkar även fast de inte har tänder. Men se till att hålla koll på mat som utgör större risk för kvävning och undvik dessa.

Tips för att komma igång med BLW

  • Erbjud barnet små portioner med olika typer av mat vid varje måltid. På så sätt får barnet möjlighet att utforska olika råvaror och texturer.

  • Skapa en lugn och trygg miljö utan buller och störningar.

  • Låt barnet äta själv. Som förälder kan man illustrera hur det går till, men ätandet är helt upp till barnet.

  • Placera barnet i en upprätt barnstol, gärna med fotstöd och en löstagbar bricka så att barnet kan äta med familjen.

  • Låt barnet söla ner och spilla. Spill är oundvikligt när barnet äter själv. Att låta ditt barn utforska på sitt eget sätt kan hjälpa dem att bli mindre kräsna med sin mat i framtiden.

  • Få en känsla för atmosfären vid matbordet. Om barnet är skeptiskt eller vägrar äta det som serveras är det tillåtet. Istället för att tvinga eller reagera illa på händelsen är det bättre att ta en paus och försöka igen lite senare.

  • När pincettgreppet är utvecklat kan du minska storleken på matbitarna.

  • Lägg inte uppskuren mat i barnets mun. Låt barnet plocka upp, äta och tugga maten på egen hand.

  • Om barnet har ätit för mycket och inte riktigt vet hur det ska hantera det, är det viktigt att du inte stoppar in fingrarna i barnets mun. Få barnet att spotta ut maten genom att sticka ut din egen tunga för att illustrera rörelsen.

Säkra matstorlekar och former för barn

Risken för kvävning är relativt liten, men den finns. För att förebygga risken kan du tillaga maten på olika sätt. Det finns vissa typer av mat som kan innebära en större risk för kvävning och dessa är ofta: runda, hårda och glatta. Det kan till exempel vara livsmedel som minimorötter, vindruvor och äpplen. För att förhindra detta kan du mosa runda ingredienser, ånga hårda grönsaker och skära frukt i tunna skivor.

Hur du lagar mat beror inte på åldern i sig, utan på utvecklingen av motoriken.

Vad är skillnaden mellan luftvägsstopp och kväljningar?

Att få kväljningar när man precis börjat med BLW är väldigt vanligt. Men det är enkelt att missta det för ett luftvägsstopp. Kväljning är när kräkreflexen aktiveras för att mat har hamnat långt bak i munnen. När barnet är litet sitter reflexen långt fram på tungan för att sedan flyttas längre bak. Om barnet får en kväljning, försök låta barnet få fram maten på egen hand utan att sticka fingret i munnen, vilket kan förvärra situationen. Andas och räkna till 3 innan du reagerar kraftigt och potentiellt skrämmer barnet.

Luftvägsstopp är när luftvägarna blockeras och tecken på att detta sker är att barnet inte kan gråta, får andningssvårigheter, att lungorna dras inåt,  eller får förändrad nyans i ansiktet. 

6-9 månader:

I den här åldern är det säkrast att servera ditt barn stora bitar mat. Bitarna ska helst ha storleken på två vuxna fingrar och antingen ha en fast konsistens (som inte är lätt att bryta) eller helt mjuka. Tips: Hårda frukter och grönsaker kan mjukas upp genom att ånga eller mosa dem. Servera mat som ditt barn enkelt kan ta upp och hålla i.

9-12 månader: 

Vid 9 månader börjar många barn utveckla pincettgreppet, vilket gör att pekfingret och tummen förs samman. På så sätt kan barnet plocka upp mindre matbitar. Om du har matat ditt barn med en sked kan det här vara ett bra tillfälle att låta ditt barn utforska maten på egen hand. Under denna period är barnet redo att utforska mindre matbitar, till exempel mat i form av tärningar. Maten ska helst ha en mjuk konsistens eller vara tillagad så att den blir det.

12-18 månader: 

Runt 12 månader kan barnet börja äta varianter av det ni som föräldrar äter. Mat med hård konsistens ska fortfarande tillagas så att de blir mjuka. Maten kan serveras i tunna skivor, riven eller i tärningar som barnet kan ta upp med fingrarna eller en gaffel

18-24 månader:

I den här åldern är barnet ganska van vid att äta själv, men risken för kvävning kommer fortfarande att finnas där. Riskfylld mat är rund, hård och glatt, och det är därför viktigt att fortsätta servera maten skivad, riven eller i mindre bitar. I den här åldern kan många barn också äta med gaffel och sked själva.

Tips: Lägg inte maten färdig på besticken. Låt dem ta maten och äta själva.

Fördelar med BLW:


  • Mer självständighet

  • Barnet lär sig att äta och kontrollera maten själv.

  • Aptitkontroll

  • Barnet lär sig hur mycket det vill äta och slutar även när de är mätta.

  • Enkelt och lätt

  • Barnet kommer för det mesta att äta allt du äter. På så sätt behöver du inte laga två olika rätter.

  • Variation

  • Barnet kommer att introduceras för olika smaker och konsistenser, vilket förhoppningsvis gör barnet mindre kräsen när det blir äldre.

  • Utveckling

  • Barnet får möjlighet att träna muntliga och motoriska färdigheter.

  • Roligt

  • Barnet får röra, experimentera och lära känna maten.


Nackdelar med BLW

  • Förbered dig för mycket matkladd och många klädbyten

Källor:

http://www.babyledweaning.com/2006/more-information-found-lurking-on-the-world-wide-web/

https://www.parents.com/baby/feeding/solid-foods/dos-and-donts-of-baby-led-weaning/

https://solidstarts.com/