Hirsgröt med aprikos

 Hirsgröt med aprikosHirs och torkade aprikoser är båda rika på järn. Därför är denna gröt perfekt för små barn. Som en bonus kan du även lägga till lite persiljerot för att göra den ännu fylligare. Denna portion innehåller 2,3 mg järn, vilket motsvarar en portion färdig gröt från affären.


Du behöver:


1/2 dl hirsflingor


1 dl vatten


2 torkade aprikoser (gärna ekologiska)


2 msk persiljerotmos (valfritt)


1 tsk smör


I denna använder du aprikospuré och persiljerotpuré som du har redo i frysen. Eller så:


1. Skala persiljeroten (ca 1/3) och skär den i bitar.


2. Skär även torkade aprikoser i små bitar.


3. Lägg dem tillsammans med vatten och hirsflingorna i en kastrull och koka ihop på låg värme i ca 5-7 minuter till lagom konsistens.


4. Fyll på med mer vatten när det börjar koka. Du behöver 1 dl mer vatten om persiljeroten är i bitar och ska bli mjuk.


5. Mixa allt med en stavmixer och rör ner smör.


Servera som den är eller med lite blåbär och granatäpplekärnor som på bilden.