Hemlagad potatis- och morotssoppa

 Potatis- och morotssoppa









Hemlagad potatis- och morotssoppa




Du behöver:


600-700 g potatis (som inte behöver skalas)


3-4 morötter


3 vitlöksklyftor


1 purjolök


2 msk smör + 1 msk olja till stekning


10 dl vatten med buljong (vi använder grönsaksbuljong)


1 dl grädde (alternativt kokosgrädde, under 10 månader)


100 g parmesan, spara lite till topping



Gör så här: 


1. Smält smöret och oljan i en kastrull (oljan hindrar smöret från att brännas).


2. Skär vitlök och purjolök och lägg i grytan. Rör om då och då så att det inte bränns vid.


3. Skölj potatisen och morötterna och skär dem i mindre tärningar.


4. Tillsätt potatisen och morötterna i grytan tillsammans med buljongen. Låt koka tills grönsakerna är mjuka.


5. Använd en stavmixer och mixa soppan tills du har uppnått önskad konsistens.


6. Krydda soppan väl; vi rekommenderar vitlökspeppar och örtsalt.


7. Tillsätt grädde och riven parmesan.


8. Ge soppan ett uppkok innan servering.



Toppa soppan med riven parmesan och kanske lite chiliflakes till de vuxna?


Tips; Du kan även lägga till ett gott bröd med smör, ugnsvärmd skinka eller krutonger om så önskas.