Välling

Välling


Välling är en "måltid" som man ofta hör om när ens barn inte blir tillräckligt mätt på bröstmjölken och behöver något mer som mättar. 

Vad är egentligen välling och varför består den ofta av ingredienser som barnet inte har behov av? Låt oss prata om det.






Vad är välling?

Välling är en form av tunn gröt och en av de äldsta varmrätterna vi har i Norden. Tidigare gjordes välling av spannmål som korn, havre och vete för att laga en mättande varm måltid till hela familjen. Idag är välling en "måltid" som serveras till barn, när bröstmjölken inte mättar tillräckligt.


Köpt välling vs hemlagad

Har du någonsin tittat på ingredienslistan på en färdig välling? Nej? Då rekommenderar jag dig att ta en titt. Här hittar du ingredienser som mjölkpulver, vetemjöl, palmolja och tillsatta vitaminer och mineraler. Dessa ingredienser kan vara svårsmälta för barnets mage, och den tillsatta näringen kan lätt hittas i naturliga råvaror.


Exempel:


I en hemlagad välling bestämmer du själv innehållet och kombinationen av ingredienser. Ut med det konstgjorda och in med det naturliga! Här kan du välja att boosta upp med bra fett från avokado, järn och kalcium med sesamfrön och C-vitamin med bär.


Bröstmjölk – Den bästa källan

Även om hemlagad välling är ett bra val, betyder det inte att den kan ersätta bröstmjölk. Bröstmjölk innehåller rätt mängd näringsämnen som barnet behöver för att utvecklas och växa. Det hjälper också barnet med immunstödjande ämnen för att skydda mot potentiella infektioner.



Genom att tidigt erbjuda för mycket av t.ex. välling eller annan mat, kan detta göra att barnet avvänjer sig vid den värdefulla näring som bröstmjölken ger. Bröstmjölken är guld värd så här är det bara att fortsätta så länge du och ditt barn önskar.



Vällingtips


1. Ge välling med sked

Det här är ett tips du kanske inte såg komma, men det är viktigt. Mättnad kommer av att se, känna, lukta och smaka på maten. Om vällingen bara sväljs rakt ner kan mättnadskänslan hämmas och barnet äter mer än nödvändigt. Genom att äta med sked kan barnet även träna munmotoriken som är viktig för språkutvecklingen och för att äta större bitar mat.


2. Olika konsistenser

Barnet utvecklas hela tiden och behöver utmaningar för att växa. Med olika konsistenser kan barnet öva på sina ätfärdigheter.


3. Smakpreferenser

När barnet introduceras för fast föda, introduceras också de potentiella smakpreferenser barnet kommer att ha. Vill du att ditt barn ska gilla mat som avokado, ärtor och blåbär? Ja, då kan det vara en idé att experimentera med olika smaker i vällingen så att barnet vänjer sig vid smaken tidigt.




Malin